onsdag 27 oktober 2010

Läst på ETC, firar med sonett

Min intervju med Haedar Jahangiri är just nu en av de mest lästa texterna, och den mest kommenterade, på ETC:s hemsida. Det firar jag med att ikväll ha skrivit en sonett. Kanske kan den bli början till ett större projekt, vi får se. Har funderat på sonetten i några dagar. Men nu när jag satte mig och skrev gick det på en knapp timme. U läser den nu. Sedan får den ligga till sig ett bra tag. Kanske behöver den filas till här och där. Det får tiden avgöra.

5 kommentarer:

Jane Morén sa...

Grattis, vad roligt!!

Victor Estby sa...

Tack!

Evas värld sa...

Tänk att skriva en sonett... bara sådär! Lycklige man!

Peter Fowelin sa...

Sonetter är inget som förekommit särskilt ofta i min värld. Men jag hörde ett fascinerande program på Kulturradion om Shakespeares sonetter, som kommit i svensk nyöversättning. (Minns ej av vem, dock.) Det väckte mitt intresse. Så jag ser fram emot din sonett också, om du nu tänkt publicera den på bloggen.

Victor Estby sa...

Eva, min första publicerade dagsvers var faktiskt en sonett. Det var en hyllning till Allan Edwall som just hade dött. Det är 13 år sedan och sonetten hade sina brister, men tidningen publicerade den i alla fall och min skrivarkurslärare satte upp klippet i vårt klassrum. Därför ser jag det inte som särskilt svårt, även om jag är lite mer ödmjuk idag. Om det jag skriver är bra får andra avgöra. Nu har jag läst fler sonetter och annan vers och framför allt publicerat ett antal hundratal dagsverser (en del av dem sonetter). Det är ett jäkla nötande, men roligt är det att lösa sonettens kluriga poesimatematiska problem. Liksom få orden med sig.

Peter: Shakespeare var en mästare med mindre mästerliga översättare. Men några av dem är skickliga och kan göra honom hyfsad rättvisa. Annars är Dante, Petrarca och Rilke tunga i sonettgenren. Tage Danielsson har skrivit några av de roligaste och bästa på svenska, tycker jag. Bland annat en hyllningssonett ("En sorgsen sonett i april") till Evert Taube när han dött i april 1976. Andra svenska mästare är Lotta Olsson, Lars Gustafsson, Lars Forssell och Alf Henrikson.
Jag kommer att hålla på den här sonetten till ett bokprojekt. Men det är möjligt att sonetten så småningom hamnar här på bloggen. Vi får se.