Författaren

                                                                                                                Foto: José Figueroa


Hösten 2016 gav Karnstedts förlag ut en andra bok av mig, "Under". Det är en samling av senaste tre årens bästa dagsverser och fem noveller med underifrånperspektiv i samma volym. Boken har rosats av en lång rad kritiker. Här följer några recensionsutdrag:

"...Victor Estbys dagsverser har släktskap med tidigare generationers skriftställare som sysslat med dagsvers. Jag tänker framför allt på författaren Stig Dagerman, underhållaren Tage Danielsson men även på skådespelaren/vissångaren Allan Edwall. Victor Estby har samma vässade pennudd och har, precis som sina inspirationskällor, ett varmt humanistiskt anslag. Den rimmade formen gör att du kan skapa en egen rytm; ja rent ut av en melodislinga..."
Och:
"...I novellerna möter vi flera utslagna människor. De är missbrukare och hemlösa. Olika personer vars liv är en trasa med stora svarta hål. Det märks att han varit redaktör för de hemlösas tidning Situation Stockholm i tio år. Författaren Victor Estby är genuint intresserad och nyfiken på sina karaktärer. De kliver fram som levande personer, sammansatta och motsägelsefulla. Överlevare som hittar egna vägar ut ur svåra situationer.
I en av novellerna möter läsaren taxichauffören Hassan från Säffle. Det är ett väl fungerande byte av berättarperspektiv. Så här ser vi ut och beter oss i den andres ögon. Det är en dråplig skröna till novell. Det skall bli intressant att följa Victor Estbys fortsatta författarskap."
(Ulf Lundén, kulturredaktör, Dala-Demokraten)

"Han skriver med en finurlig glimt. Att med ett fåtal rimmade ord sammanfatta och kommentera en dagsaktuell fråga är en svår konst, som Estby klarar med bravur." Och:  I novellerna påminner han om Cornelis Vreeswijk. Här märks det att Estby varit redaktör för Situation Sthlm, en tidning för hemlösa. Det är nedbitna naglar, kabbar, missbruk och smack, men också vänskap, empati och försök att ta sig ur skiten. Det är de längst nere som har huvudrollen."
(Henrik Johansson, Mål & Medel)

"Dagsversen är en underbart koncentrerad form. De allra nödvändigaste orden, inte för många, och så ett rim som gör att allt faller på plats. Stig Dagerman blev känd för sina dagsedlar, Tage Danielsson för sina tankar från roten. Båda har gått ur tiden och den nu store dagsversmakaren är Victor Estby, vars dagsverser är synliga bland annat på NSD:s ledarsida.
Han har nu samlat ett urval av dagsverserna och ett par noveller i en bok med titeln ”Under” och där finns många godbitar. Dagsversens grund är en aktuell händelse och Victor Estby diktar utifrån det politiska läget och nyhetsrapporteringen.
Det speciella och geniala med dagsversen är att den kan säga allt på några rader och lika bra som en debattartikel på flera sidor. Det hantverket behärskar Victor Estby och i boken finns flera exempel. Så här skaldade Estby när Kristdemokraterna inte ville ersätta asylsökande för eget boende:

De kors vi en gång bar på kändes gistna,
barmhärtigheten blev ett slags teater.
Numera är vi därför knappast kristna,
så varför låtsas vara demokrater?

Leif G W Persson brukar såga polisens insatser. Så här skaldade Victor Estby om utredningen kring en försvunnen kvinna i Boden:
Så tråkig arbetsdagen bleve
om inte någon jämt gick breve
och dömde ut ens jobb i teve.
Vad gjorde vi väl utan GW?

Victor Estby befinner sig hela tiden i samtiden. Det gör han inte bara som dagsversmakare utan också som författare av noveller. Boken ”Under” innehåller också fem noveller och jag fastnar för ”Taxi Säffle”, som är dråplig skildring av taxichauffören Hassans arbetsdag någonstans i Värmland. Så är det i Sverige just nu. Också i glesbygden har världen långt utanför kommit in. Här är det Hassan i taxibilen och vi får se Sverige och Värmland med andra ögon. Det behöver vi och det tackar vi Victor Estby för."
(Jan Bergsten, kulturredaktör Norrländska Socialdemokraten)

 "Victor Estbys engagemang för dessa som ”bor” på samhällets botten är mycket närvarande i den nya bokens noveller.
Personerna, miljöerna, stämningar och känslor vävs ihop till några kortare texter, som endast en mycket hårdhjärtad kan undgå att påverkas av.
Som exempelvis berättelsen om Rogge och Fredde, duon övernattar i grovsoprummet och finner livet alltför svårt.
Kanske en av senare års starkaste svenska noveller."

(Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen)

"Prosatexterna kretsar kring människor som alla lever i utsatta situationer och miljöer, något som författaren skildrar med stor humanism, värme och förståelse. Liksom novellerna präglas dagsverserna av en säker stilkänsla. I dessa ofta fantasifullt rimmade granskningar av orättvisor och sociala missförhållanden, och av inrikes- och utrikespolitiska händelser, finns en analytisk skärpa och kritisk ironi som gör dem hållbara bortom det dagsaktuella."
(Thomas Kjellgren, BTJ-häftet)



2013 gav Karnstedts förlag ut ett urval av mina dagsverser, boken heter "Versting" och har fått fina recensioner och omdömen. Här följer ett urval:

"...en samling njutbara avrättningar. Titeln Versting är också den en träffsäker konklusion av den allvarsamma lek med ord som ömsom porlar, ömsom forsar fram i Estbys texter... Estby är tydligt hemmastadd bland versmåtten i Alf Henriksons anda och melodin i och mellan versraderna är lätt att följa och samtidigt omväxlande. Texterna präglas av humanism och vrede men också av humor... Det är lätt att skaffa favoritsidor att lägga ner det medföljande röda bandet i för att markera texter att gå tillbaka till. Det borde ha följt med mer än ett band..." (Åke Johansson, FiB/Kulturfront)

"Dagsversens rimmade kommentar om nyheter stora som små är en genre på både gott och ont. I värsta fall doftar den 50-tal och gemytlig Namn-o-Nytt-gubbighet, men Estby förvaltar snarare arvet från Tage Danielsson. Den goda känslan för versmått räddar även larviga ämnen, som maskar uppskjutna i rymden. Men det är med sin radikalt politiska och humanistiska syn som Estby får till verkliga femettor." (Johan Berggren, Ordfront Magasin)

"Ofta skriver Estby direkt parafraserande på Boye, Blomberg och Ferlin.
Och förebilden i genren, Dagerman, får en alldeles egen dikt som avslutas med några rader som må gälla också Victor Estby:
De säger att ditt svar på allt var döden,
att du omslöts av oupphörlig höst.
Men alla får vi godta våra öden,
ditt är att leva kvar och ge oss tröst." (Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad)

"Den politiska skärpan samsas på ett trivsamt sätt med humor och underfundighet. Estby är också det dubbelbottnades mästare vilket gör att man måste tänka fler än en gång för att förstå budskapet.
Ironi är ingen enkel sak, men Estby kan balansgången." (Ingemar Nilsson, Norrländska Socialdemokraten)

"Victor Estbys dagsverssamling Versting är unik i sitt slag och Estby framstår som den ende i sitt slag i vårt land med denna dagsaktuella agenda på sitt skrivarprogram, med denna vakna blick och öppna medvetenhet om vad som sker direktinförd i sina verser, med ett öppet ställningstagande mot överhet, förtryck och förnedring i samhällslivet, alltid i uttalat stöd för de drabbade.
Versting är en samling verser med sting. Ett tidsdokument som är ypperligt som historieskrivning av vår samtid och dessutom fyllt med skolexempel på vad solidaritet med de svaga och förtrycka innebär i praktiken." (Benny Holmberg, Tidningen Kulturen)

"Dagsverser är rimmad vers som på ett humoristiskt eller satiriskt sätt kommenterar det som händer i världen. Det finns många omtyckta mästare i genren. Stig Dagerman, Tage Danielsson, Alf Henrikson och Anna Maria Lenngren är några lysande förmågor som Victor Estby nämner. Själv är han på väg mot deras distinkta nivå, men med en egen röst och en egen känslighet. I sin nyutkomna samling har han publicerat ett urval av sina 1000 tryckta verser i dagspressen sedan 1997. Att läsa dem är ett stort nöje som bygger både på igenkännandet av händelsen och förväntningarna: Hur ska denne vänlige man behandla en sådan här sak?" (Gunnar Brulin, Mål & Medel)

"Det är befriande läsning: det lilla formatet, inte sällan under tio rader, som ändå kräver eftertanke. Texter som är vassa, men mycket sällan hätska eller hetsiga. Aktuellt men ändå tidlöst.
Versting får mig att minnas, allt från stoppa-pressarna-nyheter till notiser jag förträngt. Här kommenteras svensk arbetslinje, biblioteksnedskärningar, uppror i Egypten och mördade gatubarn i Kina, sida vid sida." (Amalthea Frantz, Gaudeamus)

"Victor Estby för med bravur traditionen in i 2000-talet." (Jenny Tedjeza, Proletären)

Jag jobbar också med en diktsamling och en novellsamling. Jag planerar även ett romanprojekt. Tillsammans med Stefan Estby har jag gett ut de tre ungdomsböckerna "Beskjuten", "Jagad" och "Plåtad" och jag har publicerat noveller i flera antologier och i olika tidningar.

Verkförteckning:

Dikter och prosa
Versting, 2013 Karnstedts förlag (dagsverser)
Under, 2016, Karnstedts förlag (dagsverser och noveller)

Ungdomsböcker
Beskjuten (tillsammans med Stefan Estby), 2001 Lindelöws förlag
Jagad (tillsammans med Stefan Estby), 2002 Lindelöws förlag
Plåtad (tillsammans med Stefan Estby), 2004 Lindelöws förlag

Antologier
Polska Räkmackor (novell), 2003 Ord & Visor
Insikter (novell), 2005 Författares Bokmaskin
Hemlös – med egna ord (redaktör tillsammans med Martin Kindgren och Ulf Stolt), 2008 Pocketförlaget
Skarpt läge - Nyvässade texter i tiden (redaktör), 2010 (pocket 2012) Föreningen Arbetarskrivare
Upplevt i Värmland (novell), 2011 Föreningen Värmlandslitteratur & Värmländska Författarsällskapet
Landet som sprängdes (redaktör), 2012 Föreningen Arbetarskrivare
Det arbetande folket (redaktör), 2014 Föreningen Arbetarskrivare
I skuldens skugga (redaktör och novell), 2015 Litet förlag
Efter oss (redaktör), 2016 Föreningen Arbetarskrivare

Författarbesök bokas genom Författarcentrum.

Med "Versting" har jag genomfört flera författarbesök. Läst verser ur boken, berättat om mitt versskrivande och om mina förebilder Stig Dagerman, Tage Danielsson, Alf Henrikson och Anna Maria Lenngren. Är jag på humör sjunger jag även en eller annan vers.


Gjorda författarbesök:

2016
18-19 november Värmlands Bokfestival, Karlstad
30 april Vårtal, Valborgsfirande, Svanudden, Svanskog

2015
8 juni, Poesikväll, Årsta bibliotek

2014
5 februari, Jakobsbergs folkhögskola
27-28 mars, Boken på arbetsplatsen, Örebro
10 maj, ABF Herrljunga
1 oktober, Skönlitterära sällskapet Stockholm nord, Restaurang Stinsvillan, Sollentuna
10-11 november Stockholms Hotell- och Restaurangskola

2013
27 november Halvårsmöte, ABF Skåne, Höör
16 november FiB Café, Stockholm
1-2 november Värmländska bokmässan, Karlstad
26-29 september Bok- och biblioteksmässan, Göteborg


 

Inga kommentarer: