tisdag 15 december 2009

Fler svenskdeckarreflektioner

Nu ligger Edenborgs deckardrapa uppe på Aftonbladets hemsida. Läs den gärna. Särskilt ni, som liksom jag, gillar svenska deckare.
Läste förresten också, apropå svenska deckare i gårdagens Svenska Dagbladet att Jan Mårtenson (inte Homan, utan den andre) i sin nya memoarbok avfärdar Stieg Trenters böcker som "stereotypa överklasskildringar". Ganska rolig förenkling, även om den är långtifrån rättvis (i så fall får man avfärda exempelvis Agatha Christie på samma sätt). Men det blir ännu roligare när det upprör en SvD-recensent förstås.
Att Mårtenson och recensenten har olika syn på Per Wahlöö är inte förvånande. Det jag har läst av Wahlöö har varit ganska träaktigt, men ihop med Maj Sjöwall har han skrivit några av Sveriges bästa deckare genom tiderna. Kanske har de förhållit sig så stora eftersom de var tidiga med att skriva om andra än överklassen och att mördarna i deras böcker inte bara var onda monster, utan människor som hade både bra och dåliga sidor.

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Jag undrar varför denna debatt just nu? Men kul är det att läsa texter där någon tänkt till.

Victor Estby sa...

Bra fråga. Deckardominansen på bästsäljarlistorna gör ju att den lätt hamnar i skottgluggen och blickfånget. Och snart är det jul och då lär det köpas och läsas en hel del deckare. Och man kan nog se det som en sorts sammanfattning av deckarhösten också. Och det är för att jag gillar deckare som gör att jag även gillar att de diskuteras. Särskilt av folk som läst dem. Tycker att alldeles för många som inte läser deckare får för stort utrymme att ösa galla över genren. Ofta handlar det om snobberi, vilket jag avskyr.