måndag 21 mars 2011

Dagens dagsvers: Svenskt katastrofbistånd till Japans regering

Några av mina största förebilder som dagsversskribent är Tage Danielsson och Stig Dagerman. Precis som min dagsversmentor Mats Nörklit publicerade de sina berömda dagsverser i tidningen Arbetaren (Mats började skriva vers där och fortsatte sedan till bland annat Dagens Nyheter och LO-tidningen). Sedan förra veckan går jag i deras fotspår. Jag är Arbetaren Zenits veckoversmakare och har ett stort, fint utrymme på tidningens baksida. Första versen "Svenskt katastrofbistånd till Japans regering" kan man läsa här.
Så här presenterade tidningen mig i samband med premiären, under rubriken "Veckovers i Arbetaren":
Arbetaren Zenit återuppväcker tidningens verstradition med poeten Victor Estby, som beskriver sig som ett 36-årigt förortsbarn från södra Stockholm. Victor Estby är författare, frilansjournalist och dagsversmakare. Under tio år var han redaktör för gatutidningen Situation Sthlm. Han har skrivit professionell dagsvers i dags-, vecko- och facktidningar sedan 1997, och de poetiska förebilderna är bland andra Arbetarendagsversmakarna Stig Dagerman, Tage Danielsson och Mats Nörklit. Men också Anna Maria Lenngren, Nils Ferlin, Lars Forssell, Cornelis Vreeswijk och Kristina Lugn.
I Arbetaren Zenit tänker Victor skriva veckoverser om saker som händer i Sverige och omvärlden - allt från världspolitik till inrikesangelägenheter av olika slag.
Jag är förstås väldigt stolt och hedrad att ha blivit värvad till detta uppdrag.

3 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vad bra det går. Och vilken ära att få skriva vers i Arbetaren. Vad kul!

Jane Morén sa...

Stort grattis Victor!

Victor Estby sa...

Tack, Eva! Ja, kul, som sagt!
Tack, Jane!