fredag 6 februari 2015

Kan man lära sig skriva?


Jag håller alltfler skrivarkurser. Tre hos Studieförbundet Vuxenskolan i vår: Att skriva novell, Att skriva novell - intensiv och Skrivarkurs grund. Och i sommar håller jag för fjärde året i rad en kurs i novellskrivande på Åsa folkhögskola. Därför tänkte jag då och då här på bloggen reflektera kring skrivandet.
En av de bästa böcker om skrivande och läsande som getts ut är Olof Lagercrantz "Om konsten att läsa och skriva" (finns som e-bok här, på antikvariat här och förstås på biblioteket). För att den så vidöppet resonerar och funderar kring skrivandets och läsandets konst.
En ganska vanlig uppfattning hos författare har varit att det inte går att lära sig att skriva. Uppfattningen var nog vanligare förr, men lever fortfarande kvar i författarskrået. Olof Lagercrantz har ett intressantare svar. Kanske för att han inte är så tvärsäker. Så här inleder han bokens kapitel sju:
"Kan man lära sig skriva? Jag förmodar det. Kanske kan man lika litet tala om en medfödd skrivarförmåga som om en medfödd talang att snickra stolar. Övning, arbete, är här som på varje område den enda säkra metoden."
Svårare - och enklare - än så är det nog inte.

2 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Bra Victor! På konstnärssidan verkar det självklart att gå kurser och utbildningar och finslipa hantverket. På författarsidan är det ju samma sak - finslipa instrumenten. Fördjupa den talang du kanske har. Även en guldröst behöver skolning.

Victor Estby sa...

Tack, Eva! Så sant. Ja, i alla konstnärliga yrken utom författarens är det inte konstigt att utbilda sig. Men nu börjar tiden passera näsrynkarna. Tack och lov.