söndag 6 september 2009

Olle Adolphsons och mitt skrivande

"Mitt yrke går ut på att skriva visor och det håller jag på med. Jämt! Det går till på det viset att man sätter sig framför ett papper, och så konstaterar man att det är vitt, och så vässar man pennorna en gång till och sen går man ut ett tag, och så sätter man sig framför det där vita papperet igen, och så där går dagarna. Ibland visar det sig att det står nånting på det där papperet. Då tar man undan det och lägger det åt sidan, och sen tar man itu med nästa vita papper. Det brukar bli en sex, sju visor om året."

Så skriver Olle Adolphson om sin skrivprocess och -produktion (citerat från texthäftet till coverskivan "Dubbeltrubbel" som kom här om året). Sex eller sju visor om året låter ju inte mycket. Men om i stort sett alla de sex eller sju visorna blir odödliga klassiker som roar och tröstar ett helt folk är det ju ingen dålig produktionstakt. Dessutom var det ju inte bara texter han skrev utan också melodier. Visor.

Själv gör jag som Stig Dagerman - skriver ungefär en dagsvers om dagen. Alla blir inte odödliga klassiker. Men en del kanske i bästa fall kan roa eller trösta och blir förhoppningsvis ihågkomna och omlästa. Av någon.

Inga kommentarer: