lördag 25 juli 2009

Lunch på Åmåls legendariska thairestaurang


Idag åt vi trerätterslunch på Åmåls thairestaurang. Om man besökt restaurangen förut är det med stor förväntan och viss bävan man går dit. Lite som att åka berg-och-dalbana utan att spy.

En bekant har berättat att när han var där en gång fick han in sina räkchips och han hällde på lite soja, som dip. Några droppar soja hamnade på tallriken. När servitören kom pekade han på sojafläckarna på vår bekants tallrik och skrek:
- Vad hal du gjolt?!
- Jag hade lite soja som dip till räkchipsen, förklarade vår bekant försiktigt och generat.
- HAHAHAHA! skrattade servitören och gick sin väg med tallrikarna.

Vår bekant berättade om en kvinna som nyss genomgått en magoperation och inte fick äta normalstora portioner. När hon och ett sällskap besökte thairestaurangen beställde hon därför en barnportion.
Tjejen som serverade kom ut med maten och såg att det inte fanns något barn i sällskapet.
- Men, vem hal beställt balnpoltion?! undrade hon.
Kvinnan som genomgått operationen sa lite besvärat att det var hon. Men gick inte in på någon förklaring eftersom hon inte ville sitta och berätta vitt och brett på restaurangen om operationen hon gått igenom.
- Jaha, sa servitrisen. Men du fål i alla fall ingen glass!

Jag och U var inne på restaurangen för ett par år sedan för att köpa jordnötssås till en stor fest vi skulle ha med många festgäster.
En kille och tjej stod i kassan.
- Två bulkal?! sa de.
Det kom ut en liten gumma från köket.
- Det äl hon som ska göla såsen, hon äl mycket gammal, sa killen anklagande åt oss medan tjejen skakade på huvudet och skrattade.

Idag var det en tjej med fladdrande stora, spikraka lösögonfransar som serverade.
Först skrattade hon ut oss för att vi beställde ett luncherbjudande som stod på menyns första sida. Det stod ingenstans, men erbjudandet gällde bara vardagar. Tjejen skakade på huvudet åt oss. Tokar som beställde vardagsmeny en lördag!
Jag beställde en Mariestads starköl, eftersom man ska gynna närbygden när man befinner sig i västra Sverige. U, som körde, beställde en lättöl.
- Lättöl?! Jag tlodde du skulle ha lödvin ellel vitvin, sa flickan och fladdrade med lösögonfransarna åt U.
På varje bordskant sitter en gul post it-lapp med en tuschsiffra dittejpad. Trots detta for idag en gammal, krokig kvinna omkring i restaurangen och lyckades varje gång servera fel rätter till fel bord.

Har ni vägarna förbi Åmål någon gång rekommenderas ett besök på thairestaurangen. Både för att få sig ett gott skratt och för att bjuda personalen på ett. Man får sig en nyttig påminnelse om hur tokiga vi infödda gråtonade svenskar kan te sig för utlandsfödda.
Och förresten är maten för det mesta fantastiskt god.

Inga kommentarer: