onsdag 17 februari 2010

Fel fokus i konstnärsdebatten

Lena Mellin på Aftonbladet är ute och cyklar när hon ställer konstnärer mot andra låginkomsttagare i debatten om konstnärslönerna. Att en av Aftonbladets mest erfarna journalister skulle gå i borgerlighetens fälla att förflytta fokus från där pengarna verkligen finns är sorgligt. Lika sorgligt är att många bloggkolleger går i samma fälla. Varför inte tänka själva innan de börjar gapa och skrika? Var är dessa upprörda bloggare när storföretagens aktieägare gör jättevinster och samtidigt tvingar de anställda som skapat vinsterna som tack få sparken? Just detta hände på Scania för ett år sedan. Finanskris? Inte för aktieägarna. Vilket jobb har de gjort för pengarna de tjänat? Hur kan man i det ljuset bli så arg på en i sammanhanget futtig ersättning till fattiga konstnärer, som alla bevisligen skapat - ja arbetat fram! - något som kommer de allra flesta av oss till godo. Tycker Lena Mellin att de som har det ännu sämre ska fortsätta ha det så? Jag förstår inte resonemanget.

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vad händer med journalister med höga löner? Hanne kjöller vet minsann bäst, Lena Mellin ställer fattiga mot varandra. Var går inkomstgränsen för att journalister ska fortsätta att se hur vanliga människor har det?

Victor Estby sa...

Bra fråga, Eva. Bra fråga! Inte minst de privilegierade journalisterna med fast anställning på stora mediebolag som Aftonbladet och Bonniers.