fredag 12 mars 2010

Dagens dagsvers: Dagens poeters villkor

Idag kom nya numret av LO-tidningen. Under vinjetten "Veckans vers" finns denna från min penna (apropå att Liljevalchs chef Mårten Castenfors lagt ner sitt projekt där han inbjöd en grupp svenska poeter att skriva dikter till kronprinsessan Victorias bröllop. Projektet blev ogenomförbart när majoriteten av poeterna tackade nej):

Dagens poeters villkor

Idag så blir du inte fet
på arbetet att skriva dikt.
Men ändå har du som poet
ju uppnått någonting av vikt.

Att slippa krypa är väl måttet:
Du måste inte sälja ordet
på bjudningar som hålls på slottet
för att få mat och dryck på bordet.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Såg du att Babel nu har en tävling om bästa kärleksdikten? Priset - Bob Hansson lovar att hitta ett tillfälle att viska fram dikten till det aktuella brudparet. Det var ganska roligt i Babel igår när idén presenterades! Så nu får du allt skriva en kärleksdagsvers!

Victor Estby sa...

Om Victoria avsäger sig sin titel, monarkin läggs ner och hovet betalar alla skattepengar de levt upp genom alla år lovar jag att fundera på saken. :)

Jane Morén sa...

Har de en tävling, på riktigt? Men om man vill läsa vinnardikten själv då, alltså om jag skulle vinna, vad tråkigt att de alltid räknar med att den som skriver bara i undantagsfall kan eller vill läsa den själv och skulle bli själaglad om någon annan läste. Nu gillar jag Bob och hans skånska han är bra på scenen.

Victor Estby sa...

Ja, det verkar så. Och jag håller med dig, Jane - roligare om upphovsmannen eller upphovskvinnan läste själv. Men jag gillar också Bob mycket och är tillsammans med Hasse Alfredson en av få skåningar som det är behagligt att lyssna till när de läser och berättar.