söndag 14 mars 2010

Storebror Horaces drömvärld inte min

Läser Horace Engdahls småföraktfulla hållning mot bloggare i DN. Vissa poänger kan han ha - att det en del gånger handlar om ett mässande, att många bloggare ser sig som någon sorts profeter. Men vad är samtidigt bloggvärlden om inte ett enda stort samtal? Jag ser istället bloggandet som ett enkelt och snabbt sätt för människor att mötas och samtala på, även om det så klart även finns mycket dumheter i bloggvärlden. Men bloggandet är också en möjlighet för människor som annars är uteslutna från det offentliga samtalet att också komma till tals och samtala. Och Horace Engdahl är väl inte direkt personen jag skulle förknippa med ordet samtal.
Enda gången jag skrattar när jag läser Engdahls text är när han skriver att humor är förtryck. Vilken tråkig och död värld vi skulle ha utan humorn! Horace Engdahls drömvärld låter skrämmande lik George Orwells "1984". Men istället för den grå staten styr den grå intellektualismen och Horace stirrar på oss från sin skärm i hemmets alla rum och kontrollerar att vi inte skrattar och har för roligt.

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Han har svårt med att det kan vara både och. Både otroligt töntigt, dumt och äckligt kommersiellt, och helt perfekt, lekande, inspirerande och upplyftande att skriva och läsa en blogg. Jag tänkte, när jag läste en snutt, att det här är en text för Horace Engdahls blogg. Ironiskt nog.

Victor Estby sa...

Hahaha! Horaces blogg. Bra, Eva! Jag förstår inte hur någon kan sätta sig och formulera en text som kämpar för en humorlös värld. Som du skriver, Eva, både och ska få finnas. Både Horace och humorn.

Evas värld sa...

Ser att du reagerade också Victor. Jag blev förbannad. Han har skrivit en riktigt pretentiös text tycker jag. Jag försökte leta för att se om det var på skoj, en ironisk drift - men är det det så har han totalt misslyckats. Det är just det som rubriken säger - reaktionärt. Och dessutom bittert.

Victor Estby sa...

Ja, Eva. Läste ditt inlägg med. Om man lägger den här Horacedrapan bredvid hans uttalande om "jagsvaga" i Situation Sthlm för några år sedan känns han allt mindre rolig att läsa och lyssna på.