torsdag 4 mars 2010

Den växelbrukande skribenten

Växelbruk är skönt för personer som försörjer sig på sitt skrivande personer . Åtminstone är det så för mig. Att skriva i olika genrer och med olika längd och att ha varierande längd på deadlines är roligt. Jag skriver allt från kulturnotiser, krönikor och dagsverser till längre reportage. Det är en väldigt skillnad på förutsättningar för de olika jobben. Som författare skriver jag manus som kan ta flera år och som redaktör handlar det också om månaders arbete med böckerna. Igår fick jag en sorts mellanting. Jag blir redaktör för en tidning för ett nummer. Ungefär en och en halv månad har jag på mig att få in andra skribenters texter och att intervjua, researcha och skriva själv. Riktigt roligt och spännande är det. På något vis är jag med och skapar ett stycke tidningshistoria, det händer inte så ofta att en journalist gör det. Oftare nöter man bara på. Men som de säger i reklamen: Plötsligt händer det!

6 kommentarer:

Evas värld sa...

Det är kul med växelbruk men heller inte oproblematiskt. Det är så olika sätt att tänka som journalist och som författare. Min snabbhet som journalist är ibland problem när jag författar, för snabb, för bråttom, för stor vilja att snabbt komma till slutet...

Victor Estby sa...

Ja, du har en klar poäng där, Eva. Jag är nog också ganska otålig av mig. Visst kan den otåligheten rusa in i författandet, men jag tror att det inte bara är en nackdel. Man måste ju trots allt bli färdig även med böcker. Och det verkar ju inte du ha något problem med. Ändå blir det jag läst av dig inte sämre för det. Hur bär du dig åt? För du verkar ju ha hittat en balans.

Annika sa...

Redaktör för ett nummer, kung för en dag... :)

Victor Estby sa...

Yes, Annika! Kung för ett nummer. :)

Jane Morén sa...

Kul! Grattis!Vilken tidning?

Victor Estby sa...

Tack, Jane! Gillar att vara lite hemlighetsfull. Berättar så småningom. :)