lördag 6 mars 2010

Stränga, kloka Majgull Axelsson

Det finns vissa författare som verkar så stränga och kloka att jag knappt vågar närma mig dem. Eller läsa deras böcker. Majgull Axelsson är en sådan författare. Jag har i tio år frilansat för hennes gamla tidning Statstjänstemannen (numera ST Press), hört en massa lovord om hennes böcker av vänner jag har stor respekt för, hört henne på bokmässan och till och med köpt hennes böcker och ställt dem i bokhyllan. Men jag har aldrig läst något av henne. Det skulle kunna förklaras med att jag har haft en massa andra böcker jag varit tvungen att läsa först. Men det är nog inte hela sanningen. I en nygjord intervju i Upsala Nya Tidning är hon så där klok igen, men lite mindre sträng. Kanske ska jag börja läsa någon av hennes böcker snart. Ska bara klara av högarna på nattduksbordet först.

3 kommentarer:

Annika sa...

Jag gör samma sak med Joyce Carol Oates - har en massa böcker av henne, läser allt om henne men har inte läst en rad av henne - ännu...

Victor Estby sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Victor Estby sa...

Annika. Skönt att inte vara ensam om denna egenhet. Oates har jag däremot läst några böcker av. Dock inte Blonde och Dödgrävarens dotter, som jag verkligen vill läsa men inte hunnit hittills.