onsdag 24 juni 2009

Karlsson tillbaka i hyllan

Dags att ställa tillbaka Karlsson i hyllan. Han kom inte direkt som ett yrväder, men behaglig läsning. Absolut. Någonstans i trakterna Slas utan det där schvunget. Inte bara för att novellerna är så Södermalmscentrerade. Det är flyt i berättandet och vissa noveller i "Det andra målet", som "Skummisar", når i all sin avskalade enkelhet verkligen upp till en hög litterär nivå.

I nästa bok, som ska komma i höst, hoppas jag att han kommit lite längre i skrivandet, levt lite mer och kommit fram mer till vad han vill berätta. Jag ser spänt framemot bok nummer två.

Nu vet jag inte om jag ska ge mig i kast med Faulkner eller Frank McCourts "Ängeln på det sjunde trappsteget". Det blir nog Faulkner. Jag gillar att avsluta saker jag påbörjar. Något som fick mig att bli gymnasieingenjör i byggteknik en gång. McCourts memoarsvit kan få bli lagom sommarläsning. Får se om jag hinner med en eller ett par ryssar med.

2 kommentarer:

Evas värld sa...

Visst är det ett angenämt sommarproblem att välja böcker. Jag funderar hit och dit. Inget läskigt när jag bor på landet, inget för tungt eller sorgligt - ja vad ska det bli?

Victor Estby sa...

Inget läskigt? Annars hade jag rekommenderat Ajvide Lindqvists "Människohamn". En läskig, men verkligt stor och rik bok. Som utspelar sig i Stockholms skärgård. Berättar mycket om oss människor och våra relationer till varandra på alla de sätt. För övrigt rekommenderar jag Jens Liljestrands "Paris-Dakar" för att den berättar så nyanserat om manlighet och Martin Gelins "Det amerikanska löftet" om Obamas väg till världsmakten. Mycket rolig och rörande läsning.