onsdag 10 juni 2009

Piratpartiet eller Piratförlaget - Expressen eller Aftonbladet?

I Expressen och på sin blogg har författaren Lars Gustafsson tvålat till författaren Jan Guillou. I Aftonbladet har Jan Guillou tvålat tillbaka. Gustafsson röstar på Piratpartiet och tycker att Guillou slutat vara piratig sedan IB-affärens yttrandefrihets- och tryckfrihetsdebatt. Guillou hävdar att Gustafsson sympatiserar med nätpiraterna eftersom han då får spridning av sina böcker som Guillou hävdar att ingen läser idag.

Jag kan som författare tycka att båda har rätt och fel. Jag tycker att författare som alla andra måste få betalt för sitt arbete. Det struntar piraterna i om författarna får eller inte. Och den attityden gillar jag som författare självklart inte.

Men det jag gillar med piraterna är att de är kulturintresserade och vill ta del av författarnas texter. De bidrar ofta till intresse kring författares och andra kulturarbetares arbete. Människor som gör det ska man inte straffa. Det kan aldrig vara rätt lösning att låta filmbolag och skivbolag leka polis och jaga kulturkonsumenter. Jag ser inte piraterna som mina fiender. Det borde gå att hitta bättre lösningar än desperata Ipred-jakter på kulturintresserade medborgare. För är det kulturintresserade och kulturarbetare som ska slåss mot varandra? Eller som i Gustafssons och Guillous fall - kulturarbetare mot kulturarbetare? Varför inte lyfta blicken och se vilka det är som tjänar på att de slåss med varandra?

Tyvärr är Gustafsson och Guillou förlorarna. Fast Guillou är ju även vinnare, förstås. Eftersom han inte bara är författare, utan också äger ett bokförlag. Ironiskt nog ett förlag som heter Piratförlaget. Frågan är därför om Guillou deltar i debatten i egenskap av författare eller förlagsägare.

5 kommentarer:

Mr sa...

Se här för ett frö till diskussion:
(Nej, jag kunde visst inte copy-pasta den intressanta länken pga copy-paste-skydd på bloggen)

Victor Estby sa...

Suck. Tycker att diskussionen är större än att pirater ska ha rätt att använda allt gratis eller ej. Det är inte problemet, för det görs ju egentligen redan och är nog ofrånkomligt. Frågan är hur författare och andra kulturarbetare ska få betalt för sitt arbete utan att sätta kulturintresserade pirater i fängelse. Ja, hur kan man göra pirater till ickepirater - om du så vill.

Eduronflux sa...

Klart att författare och andra kulturarbetare skall ha betalt för sina verk, Det tycker Piratpartiet också. Bara på ett annat sätt än vad som sker idag

Anonym sa...

Jag skulle tro att Jan G uttalar sig som bokförläggare nu för tiden.
Det är där han kan snylta på andras verk och ta större delen av författarnas pengar av dom böcker som utges på hans förlag, utan att behöva göra så mycket själv.
Om hans bokförlag skulle läggas ner, då måste han skriva mer böcker själv och det blir nog för jobbigt för honom.

Anonym sa...

Hallo

Låt en sak vara helt klar:

Piratrörelsen äri snab tillväxt - både inom Piratpartiet och i de andra partiernas ungdomsorganisationer. tids nog får vi politisk majoritet i våra sakfrågor i de lagstiftande organen. och då kommer vi att hårdbanta upphovsrätten tills den passar oss - och därmed våra väljare och en stor del av svenska folket. Lobbyisternas maktspel är då slutspelat. Förresten - när lagarna utformas efter befolkningsmajoritetens vilja och värderingar - sådant kallas demokrati !!

MVH

Odin